SAXEN

De sax sectie in een big band bestaat doorgaans uit 5 muzikanten : 2 sax alto, 2 sax tenor en 1 sax bariton.

Gemiddeld gezien zorgen de saxen voor de melodielijnen. De sax is ook het solo-instrument bij uitstek. Af en toe vraagt een arrangement voor een dwarsfluit en dan neemt een van de saxofonisten die voor zijn/haar rekening.

 

Gary Foets   begon zijn muzikale loopbaan op 9 jarige leeftijd aan de muziekacademie van Geel waar hij saxofoon volgde bij Roger Vanderheyden.  Hij kwam uit met grote onderscheiding.

Hij vervolgde zijn studies  aan de  Jazz-Studio te Antwerpen als ook aan de conservatoria van Antwerpen en Gent waar hij les volgde bij Ben Sluys, Stefaan Debeveren en Frank Vagané.

Hij speelde bij de Kon. Harmonie St. Cecilia te Geel en fanfare de Landbouwerszonen uit Meerhout-Gestel als ook bij de “J.F. Big Band” en verzorgde enkele invalbeurten bij “The Yellow City Big Band” en bij de “Jos Moons Big Band”.

Ondertussen heeft hij zijn eigen coverband “SUBLIMINAL” en stond hij reeds met verschillende artiesten als Barbara Dex, Sabine Tiels, Tom Van Landuyt, P.P. Michiels, Sergio, Judy Nymack en andere… op het podium.

Ook voor de serie “Windkracht 10” van de VRT  tourde hij met zijn Band door Vlaanderen.

Na enkele invalbeurten besloot Gary in 2001 om elke zondagmorgen alle moed bij elkaar te zoeken en zo een vaste waarde te worden van de “2440 Big Band”.

Engelen Geert (°1967 Westerlo) werd al vrij snel duidelijk dat muziek een belangrijk deel van zijn leven zou gaan uitmaken. Reeds tijdens zijn luiertijd marcheerde Geert met de klaroen van zijn grootvader van de ene tafelpoot naar de andere. Vanaf zijn 7de levensjaar was het dan eindelijk zover, hij mocht aan de stedelijke muziekacademie van Geel op een meer pedagogisch verantwoorde manier zijn liefde voor de muziek gaan cultiveren. Geert volgde er o.a. notenleer, saxofoon, piano, klarinet en muziekgeschiedenis. Het samenspel kreeg hij onder de knie bij de Koninklijke Fanfare Hoop en Vlijt van Westerlo, waar Geert tot op de dag van vandaag nog steeds saxofoon speelt. Het was ook mede dankzij deze fanfare dat Geert op zijn veertiende de solistenwedstrijd van de provincie Antwerpen won.

Pas op zijn zestiende kwam Geert in contact met de 2440 Big Band. Sindsdien is hij verknocht geraakt aan de big band muziek en de 2440 Big Band in het bijzonder. 20 jaar later betekent deze band voor Geert dan ook veel meer dan louter een groep muzikanten. Het is een hechte groep vrienden geworden waarvan hij de teamspirit en belangeloze inzet van allen bijzonder weet te appreciëren.

Dirk Van Gorp (° Antwerpen, 1953) , afgestudeerd Koninklijk .Conservatorium Brussel.

Speelde jarenlang als freelance-bassist in alle mogelijke genres. Werkte verschillende jaren in Nederland als bassist van Jasperina de Jong en toerde daarna met de groep Flairck de wereld rond.

Won in 1980 de pers- en solistenprijs op het internationaal .jazzconcours te Amsterdam met het trio Dirk Stuer.

Instrumentaal duo met Ludo Mariën. Heden is hij op pensioen na zijn carriere te hebben afgesloten als 2de contrabassolo in het symfonieorkest van de Koninklijke .Muntschouwburg te Brussel.

Thans probeert Dirk zijn muzikale talenten uit op de saxtenor. Hij volgt daartoe les bij Kris Van de Craen (ex-2440 BB), Jeroen Van Herzele en John Ruocco.

Tenor Saxophone en klarinet    Fer Somogyi

Sax bariton  Pascal Van den Broeck

Sax Alto Scott Middlebrooks

Ook zij hebben ooit bij ons een sax-pupittter verdedigd :